طرز تهیه اناربیج؛ خورش ملس و سنتی گیلان

به گزارش بلاگ پو، با طرز تهیه اناربیج، یکی از خورش های خوشمزه و متفاوت گیلانی آشنا شوید و با طبخ آن در منزل، سفری به شمال کشور برای خود و عزیزانتان ترتیب دهید.

طرز تهیه اناربیج؛ خورش ملس و سنتی گیلان

هوس یک خورش شمالی متفاوت و خوشمزه به سرتان زده است؟ می خواهید برای ناهار یا شام، یک غذای لذیذ و منحصربه فرد بپزید و نمی دانید چه چیزی درست کنید؟ طعم انار را در غذاهای ایرانی دوست دارید؟ نگران نباشید و به آشپزخانه بروید تا یکی از غذاهای منحصربه فرد و مقوی محلی ایران را درست کنید. خبرنگاران امروز میخواهد طرز تهیه یکی از خوشمزه ترین غذاهای استان گیلان به نام اناربیج را به شما آموزش دهد که یکی از محبوب ترین غذاهای شناسنامه دار این استان به شمار می آید.

خورش اناربیج یا سنگه خورش یکی از غذا های محلی استان گیلان است که با مغز گردوی سابیده شده، سبزی (تره، جعفری، گشنیز، نعنا، خلواش و چوچاق)، گوشت چرخ نموده گوساله قلقلی، اردک، مرغابی، بوقلمون یا مرغ، پیاز، رب انار ترش یا آب انار یا آب غوره، زردچوبه و نمک و فلفل درست می گردد. این خورش شباهت ظاهری زیادی به فسنجان دارد و کم آب است.

اناربیج، یکی از قدیمی ترین غذاهای اصیل ایرانی است که از دیرباز در استان گیلان طبخ می شده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید خورش اناربیج، یکی از پنج غذای استان گیلان است که به ثبت ملی رسیده است. این غذا در مناسبت های مختلف در فصل انار و به خصوص برای شب یلدا پخته می گردد.

خورش اناربیج را با نام های دیگری چون درازاقاتوق، خورش فسنجان گیلانی یا انارآویج نیز می شناسند و این خورش در واقع نوعی فسنجان تابستانی است. همان طور که می دانید فسنجان طبع گرمی دارد و بیشتر افراد به خوردن آن در فصل تابستان تمایلی ندارند. گیلانی ها معمولا پس از خوردن اناربیج، چند عدد خیار می خورند تا گرمی خورش را بگیرند.

آنچه در این مقاله خواهید خواند:

  • تاریخچه اناربیج
  • مواد لازم
  • طرز تهیه
  • نکات مهم برای طبخ اناربیج
  • فواید اناربیج
  • سفر به گیلان با طعم خورش انار بیج

تاریخچه اناربیج

اناربیج را به نوعی می توان نسخه قدیمی تر خورش فسنجان محلی گیلانی و شمالی به حساب آورد که برخلاف خورش فسنجان در ترکیب خود سبزی و سیر هم دارد. این خورش را در گذشته در ظرف محلی سفالی گمج درست می کردند و به آن خورش فسنجان سبزی می گفتند.

مواد لازم

  • 250 گرم گردوی ریز آسیاب شده یا چرخ نموده
  • 300 گرم گوشت چرخ نموده
  • یک لیوان آب انار ترش
  • یک عدد پیاز پوست کنده و رنده شده
  • یک قاشق مرباخوری پودر گلپر
  • 250 گرم سبزی خردشده (100 گرم تره، 80 گرم جعفری، 50 گرم خالواش و چند شاخه نعنا)
  • رب انار به مقدار لازم
  • نمک، زرچوبه و فلفل به مقدار لازم
  • برنج زعفرانی برای سرو

طرز تهیه

1. آب انار ترش یا آبغوره را به همراه کمی زردچوبه و نمک در قابلمه بریزید و روی حرارت میانه گاز قرار دهید تا به جوش بیاید. اگر از آبغوره استفاده می کنید و مقدار آن از یک لیوان کمتر است، بقیه لیوان را با آب پر کنید تا در نهایت یک لیوان آبغوره در قابلمه داشته باشید.

2. گردوی ریز آسیاب شده را با کمی آب در یک کاسه هم بزنید و سپس در قابلمه بریزید.

3. گردو و آب انار را برای 2 تا 3 ساعت بپزید تا گردوها روغن بیندازند و بپزند.

4. دویست گرم از سبزی خردشده را به همراه کمی روغن در یک ماهیتابه بریزید و روی حرارت ملایم گاز کمی تفت دهید. توجه داشته باشید که سبزی در این مرحله نباید زیاد سرخ گردد یا بسوزد؛ زیرا طعم آن به تلخی می زند.

5. سبزی سرخ شده را در قابلمه خورش بریزید و اجازه دهید تا برای یک ساعت با آب انار و گردوها بپزد و جا بیفتد.

6. آماده سازی کوفته قلقلی: آب پیاز رنده شده را بگیرید. پیاز را به همراه گوشت چرخ نموده، 50 گرم سبزی به جای مانده، نمک و فلفل در یک کاسه بریزید و خوب با هم ورز دهید. سپس به مقدار یک گردو از مخلوط گوشت بردارید و به شکل یک کوفته ریز دربیاورید. این کار را با بقیه گوشت تکرار کنید تا مایه شما تمام گردد.

7. کوفته های قلقلی را به مدت یک ساعت در یخچال قرار دهید تا کمی خودشان را بگیرند. سپس آن ها را در مقداری روغن داغ در یک ماهیتابه تفت دهید تا شکل خودشان را در زمان ریختن در خورش، حفظ نمایند.

8. رب انار را کم کم به خورش اضافه کنید تا به رنگ دلخواهتان برسید. توجه داشته باشید که خورش پس از جا افتادن کامل، کمی تیره تر از این مرحله می گردد، پس در ریختن رب انار زیاده روی نکنید.

9. کوفته های قلقلی گوشت را به علاوه گلپر، در خورش بریزید و اجازه دهید تا خورش برای یک ساعت دیگر روی حرارت ملایم گاز بپزد و جا بیفتد. نیم ساعت اول درب قابلمه را باز بگذارید و در نیم ساعت دوم، درب قابلمه را ببندید.

10. خورش را مزه کنید و در صورت احتیاج به آن آب انار، نمک و فلفل بیشتری بزنید. اجازه دهید تا خورش برای 30 دقیقه دیگر جا بیفتد، قوام پیدا کند و تیره گردد.

11. خورش اناربیج را با پلوی زعفرانی سرو کنید. نوش جان!

نکات مهم برای طبخ اناربیج

  • بعضی افراد در ابتدا گردوی چرخ شده را تفت می دهند و سپس آن را به خورش اضافه می نمایند تا روغن بیشتری پس بدهد.
  • به جای آب انار ترش می توان از آبغوره استفاده کرد. شما می توانید طبق ذائقه خود به هر مقدار ای در این خورش، آبغوره بریزید.
  • در صورت دسترسی نداشتن به سبزی خالواش، مقدار نعنای سبزی را زیاد کنید.
  • در ترکیب سبزی خورش اناربیج مقدار سبزی محلی باید از بقیه سبزی ها کمتر باشد.
  • اگر به سبزی محلی چوچاق دسترسی دارید، یک قاشق چوچاق هم در ترکیب سبزی خورش بریزید.
  • شما می توانید به خورش اناربیج سیر تازه هم اضافه کنید. برای این کار سیر رنده شده را به سبزی در حال سرخ شدن اضافه کنید و کمی تفت دهید تا بوی سر دربیاید. سپس آن را به همراه سبزی در خورش بریزید.
  • در حین پخت گردوها، چند بار به آن ها آب سرد اضافه کنید تا به آن ها شوک وارد گردد و روغن بیشتری پس دهند.
  • شما می توانید از کمی رب نارنج یا رب آلوچه همراه رب انار در تهیه این خورش بهره ببرید.
  • توجه داشته باشید که این خورش باید مانند فسنجان کامل جا افتاده و به روغن بیفتد.
  • شما می توانید یک پیمانه دانه انار در خورش بریزید و از مقدار رب انار آن کم کنید.
  • خورش اناربیج گیلانی را زیاد هم نزنید زیرا کوفته قلقلی ها وا می فرایند و خراب می شوند.
  • شما می توانید برای وسط کوفته های قلقلی از چوچاق بهره ببرید.
  • برای این که خورش حسابی به روغن بیفتد در 5 دقیقه پایانی طبخ، 2 یا 3 تکه یخ در خورش بیندازید.
  • در صورت تمایل، یک قاشق مربا خوری شکر به خورش اضافه کنید تا طعم آن ملس گردد.
  • به جای گوشت چرخ نموده می توان از گوشت تکه ای، گوشت مرغابی، اردک، بوقلمون یا مرغ نیز استفاده کرد.
  • روش طبخ اناربیج با مرغ به این صورت است که باید در ابتدا مرغ را با پیاز کمی تفت دهید، سپس آب انار، آب، نمک، فلفل، زردچوبه و گردو را به مرغ اضافه کنید و اجازه دهید تا روی شعله ملایم گاز نیم پز گردد. در ادامه رب انار، سبزی و سیر سرخ شده را به خورش بیفزایید و اجازه دهید تا خورش روی شعله ملایم گاز خوب جا بیفتد و غلیظ گردد.
  • شما می توانید خورش اناربیج را برای شام یا ناهار و به خصوص در شب یلدا سرو کنید.

فواید اناربیج

  • افزایش سلامت پوست و مو، به تاخیر انداختن علایم پیری و درمان التهاب پوست، آکنه و خال های تیره به علت وجود ویتامین C در انار
  • حفظ سلامت قلب، کاهش خطر انسداد شریانی، کاهش سطح کلسترول بد و افزایش سطح کلسترول خوب
  • حفظ سطح قند خون
  • حفظ سطح فشار خون
  • محافظت در برابر سرطان، تقویت سیستم ایمنی بدن و سلامت دستگاه عصبی، بهبود حافظه
  • بهبود هضم، تسکین عفونت های دستگاه ادراری و تنظیم حرکات روده
  • جلوگیری از کم خونی
  • مقابله با بیماری های التهابی مانند آسم، ورم مفاصل و اگزما
  • یاری به خواب بهتر و کاهش استرس

سفر به گیلان با طعم خورش انار بیج

استان گیلان از نظر تنوع غذاهای محلی با 170 غذای متفاوت، رتبه اول را در کشور ایران دارد. میرزاقاسمی، ترش تره، باقلاقاتوق، ماهی فویج، فسنجان، اناربیج، کولی غورابیج، سیر قلیه، گل در چمن و کال کباب از مهم ترین غذاهای این استان هستند که در سفر به این منطقه شمالی به هیچ وجه نباید مزه کردن آن ها را از دست بدهید.

خورش اناربیج با ظاهری خوشرنگ و لعاب و عطر و بوی سبزیجات محلی در سفره مهمانی شما خواهد درخشید. پس درنگ نکنید و به آشپزخانه بروید تا یک خورشی بی نقص و فوق العاده دلربا طبخ کنید. ترکیب ترشی مطبوع رب انار با دانه های انار، معجزه ای بی بدیل در خورش اناربیج خلق می نماید که بدون شک، شما را عاشق خود خواهد نمود.

آیا پیروز به طبخ اناربیج از مجموعه دستور پخت غذاهای ایرانی شده اید؟ اگر این طرز تهیه را دوست داشتید، حتما زیر همین مقاله، تجربه خود را برای ما و دیگر مخاطبان خبرنگاران بنویسید. نباید فراموش کنید که از غذای لذیذ و زیبای خود عکس بگیرید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام ([email protected])، عکس های آن را با ما به اشتراک بگذارید.

منبع: کجارو / همشهری آنلاین / tamasha.com / irancook.ir / saharkhizland.com / کتاب کاله
انتشار: 15 خرداد 1401 بروزرسانی: 15 خرداد 1401 گردآورنده: blogpo.ir شناسه مطلب: 62819

به "طرز تهیه اناربیج؛ خورش ملس و سنتی گیلان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه اناربیج؛ خورش ملس و سنتی گیلان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید